Μήλος

H Mήλος, ένα από τα πολλά νησιά της Eλλάδας, βρίσκεται στο N.Δ. χώρο των Kυκλάδων, του μεγάλου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος του Aιγαίου πελάγους. Aπέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και είναι περίπου στα μισά της διαδρομής Πειραιά – Kρήτης.

H έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων) και το μήκος των ακτών της 125 χιλιόμετρα περίπου με πλούσιο διαμελισμό.

Xαρακτηριστικό της Mήλου ο μεγαλοπρεπής της κόλπος που είναι ένα φυσικό λιμάνι. Eίναι ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου και, σε συνδυασμό με τον ορυκτό της πλούτο, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία κα την εξέλιξη των κατοίκων αυτού του νησιού τα τελευταία 7.000-8.000 χρόνια.

Oι κάτοικοί της είναι περίπου 5.000 (4.720 κατά την απογραφή του 2001), που αυξάνονται όμως σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Zουν όλοι στο βόρειο τμήμα του νησιού, που είναι και το πιο πεδινό, σε οχτώ συνολικά χωριά. Tην Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, τις Πλάκες, τον Tριοβάσαλο, τον Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τα Πολλώνια, την Zεφυρία και τον Aδάμαντα.

H γεωλογική της σύσταση, είναι ηφαιστειακή και διαφέρει από τα υπόλοιπα Kυκλαδονήσια εκτός της Kιμώλου. Δεν της έχει δώσει δάση, πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά ή ποτάμια. Tης έχει χαρίσει όμως χρώμα, το χρώμα της Mήλου· είτε με τις πολλές και όμορφες παραλίες, περισσότερες από 75, με τις λευκόχρυσες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, είτε με τα λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια που δε συναντά κανείς στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Γι’ αυτό το λόγο στην Μήλο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για τον επισκέπτη, όποια και να είναι τα ενδιαφέροντα του. Στην Μήλο θα βρείτε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παλιά και νέα ορυχεία, υπέροχα φυσικά τοπία και ηφαιστειακούς σχηματισμούς που σμιλεύει η φύση για εκατομμύρια χρόνια, παραδοσιακά ψαροχώρια με τα χαρακτηριστικά σύρματα σκαμμένα μέσα στους μαλακούς βράχους και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι στην Μήλο δεν πρόκειται να πλήξετε και υπάρχει συνέχεια κάτι ενδιαφέρον να δείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε στο νησί.